Fazanterie de Rooie Hoeve
 

Muurtje Japanse tuin

Gebed aan de vijver

Japanse tuin

Vijver Japanse tuin 

Introductie

In 2009 is de eerste spade in de grond gegaan voor de aanleg van een Japanse tuin door de Stichting de Rooie Hoeve. In een Japanse tuin zit veel meer dan in een gewone tuin.

In de droge tuin (sanaui) kunt u zich laten meevoeren in de symboliek waarin de elementen een diepere betekenis hebben. Bezoek de zen-tuin, met plaats voor meditatie. De stenen rivier beeldt de levensstroom uit waarin u obstakels als mensen en dieren tegenkomt. De stilte in deze tuin brengt de bezoeker tot nadenken.

De landschapstuin bestaat uit kunstmatige heuvels, (tsukiyama) en verandert ieder seizoen. Van het feest van de kersenbloesem in het voorjaar, via de bloei van azalea's, rhododendrons en irissen naar de climax als esdoorns en de Ginkgo's in de herfst gaan kleuren. Varen, mossen, hoefblad, bamboes en grassen vormen een groen decor opgefleurd door een aantal hortensia's, cornussen en spirea's. De drie basiselementen van de Japanse tuin zijn: water is leven, stenen zijn rustpunten en het groen staat voor de natuur in al haar verschijningsvormen. Deze elementen zie je terug in de toepassing van de beplanting, water en Koi karpers, grind en andere tuinelementen.

De theetuin (chaniwa) bestaat uit een pad dat naar het theehuis leidt. De bedoeling is dat je tijdens de wandeling de gedachten van het dagelijks leven achter je laat.

De Japanse tuin omvat 5500 m² met vijf waterpartijen, 140 ton steen, rotsblokken en grind. Door de poort gaat u naar binnen waar u in een andere wereld komt. U vind er o.a. een Boeddha tempel, een wachthuisje voor de thee ceremonie, een fraaie brug over het water, een Koivijver, een theehuisje, vormbomen en banken. Totaal zijn in de fazanterie 400 m wandelpaden aangelegd.

Deze Japanse tuin is kostbare aanwinst voor de gemeente Bernheze. Er zijn in Nederland weinig grote Japanse tuinen die opengesteld zijn voor het publiek.

Bovendien zijn er diverse activiteiten te organiseren, zoals fotosessies bij bruiloften en partijen, shows voor Bonzai's. De tuin kan 's avonds verlicht worden wat een vredige sfeer te weeg brengt.

 

Uit de oertijden

GingoDe ginkgo was ten tijde van de dinosaurussen (200 miljoen jaar geleden) de meest voorkomende boomsoort.
In die tijd waren er ook veel meer soorten ginkgo's.

De boom wordt meer dan 1000 jaar oud. Het herfstblad is helder goudgeel en daarmee de belangrijkste reden om deze boom in parken te gebruikten.

 
© 2008 Stichting de Rooie Hoeve