Fazanterie de Rooie Hoeve
 

Mikadofazant

Kopstudie Blyth tragopaan

Conservatie

Vietnamfazant


Fazanterie de Rooie Hoeve
is lid van:

Aviornis Nederland

World Pheasant Association Benelux

European Junglefowl Focus Group

Czech club of breeders of pheasants, waterfowl and doves

IVN Nederland

Levende Have

Natuurmonumenten

TRV Bernheze

Vlinderstichting

Wereld Natuur Fonds

 


Vanaf 10 november 2000 participeert Fazanterie de Rooie Hoeve in het WPA-project met de Vietnamfazant. Tussen de Hanoi Zoo en de World Pheasant Association is een samenwerking tot stand gekomen tijdens het Captive Breeding Symposium dat in 1993 plaats vond in de Antwerpse Dierentuin.

Daar hield Dang Gia Tung een verhaal over de kweek met de uiterst zeldzame Vietnamfazant (Lophura Hatinhensis). Deze fazant werd voor het eerst ontdekt in de jarenzestig in de provincie Hatinh in Centraal Vietnam.

De eerste vogels kwamen in de dierentuin van Hanoi in 1990, en de eerste succesvolle kweek lukte in 1993. Thans is het aantal vogels van deze soort flink toegenomen. De Hanoi Zoo stuurt vogels in fokleen naar de WPA. Beide organisaties houden gezamenlijk het Internationale stamboek voor deze soort bij.

 

De Vietnamfazant is een van de meest bedreigde fazantensoorten. De WPA plaatst bij verschillende dierentuinen, vogelparken en ervaren particuliere kwekers kweekparenvan deze soort. I n samenwerking met de dierentuin van Hanoi is een fokprogramma ontwikkeld. De eerste Vietnamfazanten zijn in Europa al geboren en het eerste resultaat werd op 20 februari 1997 geboekt door Michel Klat van The Old Birdgarden in Engeland.

November 2000 zijn twee Vietnamfazanthanen, waarvan een exemplaar F1, in Fazanterie de Rooie Hoeve gearriveerd. Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot twee prachtige fiere hanen. Op 24 november 2001 is er een hen uit de Antwerpen Zoo gekomen en nu is er een kweekkoppel in de Fazanterie beschikbaar. De Zoo Antwerpen had afgelopen jaar uitstekende kweekresultaten met de Vietnamfazant, een goede ontwikkeling voor deze bedreigde soort.

In mei 2003 zijn in Fazanterie de Rooie Hoeve de eerste broedresultaten behaald met het koppel Vietnamfazanten. Er werden 10 eieren geraapt. De meeste eieren waren bevrucht. Er zijn drie kuikens uit geboren.

 

Totaal zijn er 15 organisaties waar Vietnamfazanten geplaatst zijn maar veel daarvan zijn voor de nakweek op dit moment ongeschikt gezien hun verwantschap. Door een betere registratie kan hier het komende jaar veel verbetering in worden aangebracht maar dan moet de nakweek ook zorgvuldig geplaatst gaan worden. Vanuit Fazanterie zal dit project verder ondersteund worden de komende jaren om een gezonde populatie op het Europese contingent te krijgen.

Voor ge├»nteresseerden in dit project hebben wij meer informatiemateriaal, o.a. affiches en rapportages, beschikbaar  tegen kostprijs. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@derooiehoeve.nl.

 
┬ę 2008 Stichting de Rooie Hoeve